Deri Ürünlerimizin Uzun Ömürlü Olmaları İçin Nasıl Muhafaza Etmeliyiz?
Deri, insanoğlunun ihtiyaçlarını gidermek için kullandığı ilk malzemelerden birisi. İlkel çağlarda örtünme amaçlı kullanılan deri, daha sonra savaşlarda kın, üzengi ve sadak olarak stratejik önemi olan bir malzeme halini aldı.
Deri sektörü üretimi için gerekli hammaddesini, hayvancılık sektöründen tedarik ediyor. Mezbahalardan ve diğer kesimhanelerden elde edilen derilerin kullanma şekillerine ve mahalli koruma geleneklerine göre, yağ ve diğer yabancı maddelerden temizlenip, sınıflandırılmaları yapılır, muhafaza edilebilir hale getirilir. Ham deri, et üretiminin yan ürünleri arasında, değer bakımından birinci derecede önemli olan yan üründür.
Türklerin 15’inci yüzyıldan bu yana faaliyet gösterdikleri bir sektör olan dericilik, 20’inci yüzyılın ikinci yarısında önemli sektörlerinden biri haline geldi. Deri sanayii çok eski ve köklü bir yapıya sahip olmasına rağmen Cumhuriyetin ilk yıllarında babadan oğula geçen ve lonca karakterini muhafaza eden bir iş kolu olarak kaldı, ancak kalkınma programlarında belirlenen çeşitli özendirici ve destekleyici tedbirler sayesinde kabuk değiştirmeye başladı. Devletin deri sektöründeki etkinliği ise, Sümerbank’ın kurulması ile başladı. Tabaklama çalışmaları ve ayakkabı üretimi, uzun yıllar boyunca sektörün önde gelen etkinliklerinden biri oldu. Türkiye’de 1950 yılından başlayarak daha liberal ve özel sektör odaklı bir kalkınma ve ticaret politikası uygulaması, sektörde özel girişimlerin payını arttırdı ve günümüze kadar yüzde yüze ulaşmasını sağladı.
- Deri giysilerin biçimlerini muhafaza edebilmek için, onları daima geniş ya da enli askılara asınız. Ayakkabılar için ayakkabı tutucuları kullanın ve boş el çantalarına bez doldurun. Böylece şekillerini korurlar.
- Deri giysilerin biçimlerini muhafaza edebilmek için, onları daima geniş ya da enli askılara asınız. Ayakkabılar için ayakkabı tutucuları kullanın ve boş el çantalarına bez doldurun. Böylece şekillerini korurlar.
- Deri eşyaları hiçbir zaman plastik ya da hava geçirmeyen kılıflarda saklamayın. Bu, derinin kurumasına yol açar.
- Islak veya nemli derinin doğal olarak ve herhangi bir ısı kaynağından uzakta kurumasına izin verin. Derinin esnekliğini yeniden elde edebilmek için bir şekil verici kullanabilirsiniz. Süetin görünümünü yeniden elde etmek amacıyla ise, onu bir havluyla fırçalayabilirsiniz.
- Kış mevsiminde, giysilerden ve ayakkabılardan tuz kalıntılarını süratle uzaklaştırın. Bu maksatla temiz su ve sünger kullanın. Sonra yukarıda belirtilen, ıslak veya nemli deriye yönelik işlemi uygulayın.
- Balmumu, silikonlu ürünler veya giysilerin solunum özelliğini yok eden başka deri preparatları kullanmayın.
- Çok nemli ve kuru ortamlardan ve dolaysız güneş ışığından kaçının.
- Kırışıklıklar askıda giderilmelidir. Eğer ütüleme gerekliyse, ütüyü yapay ipek ayarına getirin, ağır ve kahverengi ambalaj kağıdını alıp, giysinin doğru tarafına ütü bezi olarak bastırın. Hızlı davranın ki, aşırı ısınma ve kabuklanma meydana gelmesin.
- Giysinizi kullanırken parfüm veya saç spreyleri püskürtmeyin. Raptiye, yapışkan bantlar veya etiketler kullanmayın. Ense hizasında şal kullanarak, saçlarınızı ve beden yağını yakadan uzak tutabilirsiniz.
- Kenarlar, çok az kauçuk yapıştırıcıyla sabitlenebilir. En iyi sonuçlar için bir deri bakım uzmanına başvurun.
- Evde kullanılmak üzere tasarlanan tüm ürünler, giysinin önemsiz bir kısmı üzerinde test edilmelidir.